Barfodsjournalisterne til Liv og Glade Dageløkke
"What a wonderful world …"
Synger Erann DD som afslutning på sin koncert , mere velvalgt kunne det ikke være, og helt umuligt er det ikke at overgive sig til sommer, strand, festival og Aperol.
Vi er i Dageløkke til strandfestival og hvilken en af slagsen.
Med en vejrudsigt, der varslede skybrud og torden samt et gråvejr hele formiddagen skal man virkelig stole på det Langelandske nordspidsvejr for at turde håbe på et skønt sommervejr, fuglekvidder og ægte sommertemperaturer til strandfestivalen.
To barfodsjournalister kender og stoler på vejret på nordspidsen af øen og begiver sig til ‘ Liv og glade Dageløkke` i strålende varmt sommervejr nysgerrige og måbende overfor det lille sted og gamle fiskerlejes forvandling til et hotspot for en strandfestival med rigtig gode musiknavne.
Stemningen griber os allerede ved de kontrollerede parkeringsforhold inden stranden - er vi på vej til en afslappet strandfest eller en professionel drevet festival, tænker vi. I hvert fald er der styr på trafik, parkering og adgang.
Vi slentrer ned mod stranden, og vores forventning til festivalen bygges op undervejs af havefester, flag, studenterhuer i grøftekanten, telte rundt omkring på ledige arealer – og som altid på Langeland vejboder
Vi befinder os midt i en stor skøn sommerfest.
Strandfestivalen rammer os både som lydkulisse og stemningsbillede lige rundt om hjørnet ved den forhenværende Dageløkke Kro. Sjovt nok så har kroen tidligere været spillested i 60`erne og 70’ erne, som bogen ”Pigtråd, pop og strømpeballer på Langeland” beretter om. Dejligt, at musikken igen er kommet tilbage til Dageløkke og nu i en outdoor version, og hvilket syn møder os … en strand fuld af mennesker i liggestole, på tæpper, mediterende i naturen eller bare dansende og festende i sandet.
Det går op for os, at dette ikke bare er en sommerfest, men en ægte strandfestival – ren ‘ barefoot luxury’, hvilket rammerne for festivalen så udtalt understøtter med udsigt til sejlerne på Sundet, til Langelandsbroen, den smukke kystlinje, både for anker i vandet og badende gæster dansende i vandet, hvilket sommerscenarie.
Og når Outlandish synger på fremmede modersmål, rammer de plet med deres rytmer, for god musik er global, og stemning universel.
Vi begiver os spændte ind på selve festivalpladsen og må sige, at der igen er tjek på det praktiske. Dygtige dedikerede frivillige guider, betjener, snakker med og passer på publikum.
Vi møder John, som kalder sig selv “ en veteran”, han har været frivillig på festivaler siden 1992. Jeg vil bare gerne støtte op, som han selv lidt ydmygt udtrykker det. Han er glad og stolt af at være med i Dageløkke og kan fortælle, at festivalen åbnes med at kunne bryste sig med titlen: festivalen med de reneste toiletter. Vi tænker nok, der er meget mere at fremhæve. Eksempelvis det meget varierede udbud af både mad og drikkelse, lækkerier hele vejen igennem. Mange af boderne er betjent af frivillige fra det lokale foreningsliv i sommerglade orange t-shirts gejst, glæde og samhørighed, stråler de alle af.
Men ingen strandfest uden glade publikummer.
Vi møder folk fra Norge: Kjempe greit, gode øl, god musik, fed ø, fed udsigt. Vi møder familen fra nr. 34, som de selv siger, underforstået altså i Dageløkke, som har gjort strandfestivalen til en sommertradition.
Vi møder veninderne fra Vestegnen nærmere bestemt Ishøj og Brøndby. De bor i en autocamper på Camp Black Smith, en til lejligheden anlagt plads, også her er festivalen velorganiseret.
Veninderne har en fest, og det har venneparret ved siden af dem også. På spørgsmålet om de fire kender hinanden, er svaret : nej, ikke endnu.
Vi møder et kærestepar, glade for sommeren, hinanden og imponerede over festivalens musiknavne: tænk at de spiller i Dageløkke, siger de.
Vi møder en strandfest, som får ord med som: skøn afslappet stemning, dejlig intimt, måske lidt lange lydprøver, men så hygger vi jo bare, “ å så ka’ vi sit ne”.
Sanne Salomonsen udtrykker spontant fra scenen: åh, alle de glade ansigter. Så er alt vel også sagt.
Barfodsjournalisterne takker for oplevelsen af en professionel afslappet strandfestival – godt gået alle I ildsjæle.
Barfodsjournalisterne Annette/tekst og Nynne/foto