Børn maler på påskeæg

Påsketraditioner på Langeland

Foto: Ron Sumners

Påsken på Langeland er fyldt med hyggelige traditioner, der samler øens beboere og gæster. Fra æggekogning på stranden til påskeharen der gemmer æg i haverne, lever gamle skikke videre.

Kogning af æg på stranden ved Lindelse Nor 1932

Foto:Langelands Museum

Æggekogning på stranden

Æggekogning på stranden er en traditionsrig begivenhed på Sydlangeland, hvor familier i påskedagene samles ved kysten for at koge æg over bål i havvandet.

Traditionen menes at være over hundrede år gammel og praktiseres uanset vejret: Man mødes på stranden, tænder bål og koger medbragte hønseæg, som efterfølgende spises i fællesskab. Ofte medbringes også pølser og brød, som ristes over gløderne og der skåles i en påskebryg eller en snaps til æggene. Æggekogning på stranden er en social begivenhed, der knytter lokalsamfundet sammen omkring påsketid – en hyggelig måde at fejre forårets komme ved havet.

Barn samler påskeæg

Foto:Addictive Stock Creatives

Påskeharen og påskeæggene

Påskeharen færdes på hele Langeland og gemmer sine æg i haverne til stor glæde for øens børn. Skikken blev introduceret fra Tyskland og har været kendt på Langeland i over 100 år​. Faktisk var Langeland et af de første steder i Danmark (sammen med bl.a. Sønderjylland), hvor man oplevede påskeharen – allerede før 1920’erne var det almindeligt, at påskeharen her kom forbi med farvede æg​

Traditionen er, at påskeharen på et tidspunkt i påskedagene “lægger” farvestrålende æg i rede-lignende skjul rundt om i private haver. Børnene vågner spændte op og går på æggejagt for at finde de gemte påskeæg i græsplænen, buskadset eller bag træstammer. Ofte er der tale om chokoladeæg eller dekorerede kogte æg. Påskeharen selv viser sig aldrig – ifølge traditionen hopper den sky væk, så snart den har afleveret sine æg​. Skikken lever i bedste velgående på Langeland, hvor mange familier hvert år leger æggejagt i haven som en fast del af påskemorgen.

Foto:Nikolaj Holmøe-Jensen

Påskeløb i Lohals

Hvert år på Skærtorsdag samles motionister og familier til det traditionsrige påskeløb i Lohals. Løbet, arrangeret af Bøstrup Idrætsforening, byder på naturskønne ruter gennem skov og langs kysten med distancer fra 2,5 km til 10,8 km. Stemningen er afslappet, og alle deltagere belønnes med kaffe, kage og fælles hygge efter løbet. De hurtigste præmieres, men alle har chancen for at vinde i lodtrækningen. Påskeløbet er en festlig og populær tradition, hvor både lokale og besøgende nyder motion, fællesskab og forårsstemning i Nordlangelands smukke omgivelser.

Skibefest i Bagenkop

Foto:VisitLangeland

Skibefest i Bagenkop og Magleby

På Sydlangeland har man en særlig tradition knyttet til de to kirkeskibe i Bagenkop og Magleby Kirke. Hvert syvende år afholdes den såkaldte skibefest sidst i marts, en maritim højtidelighed med rødder tilbage i 1800-tallet. 

Kirkeskibene tages ned fra deres ophæng og får en grundig restaurering, hvorefter de nyistandsatte modelskibe bæres i procession tilbage til kirkerne​ af fire unge lokale fiskere iført matrostøj. I Magleby gør processionen traditionelt holdt ved Broløkke herregård for at vise det restaurerede skib frem, inden det igen hænges op under kirkeloftet​ 

Skibefesten, der senest fandt sted i 2019, symboliserer sammenholdet mellem fiskerbefolkningen og sognets øvrige beboere og hylder den fælles kulturarv. Hvert syvende år gentages ritualet, og på den måde holdes denne unikke tradition tæt på påske i hævd på Langeland.

Kunst og kultur i påsken

Siden 2002 har påsken på Langeland også været ensbetydende med kunst og kultur, når øens kunstnere åbner deres døre og inviterer indenfor i deres atelierer og værksteder.

Læs mere om påsken på Langeland

"Påsketraditioner på de danske øer" er en del af Ø-samarbejdet "Fælles indsats for sæsonudvidelse på Læsø, Ærø, Langeland og Samsø" som er medfinansieret af Den Europæiske Union.