De Vilde Heste - Gulstav Mose
Langelands sydspids er et stort naturområde med åbne græssletter, søer og moser, skove og klinter. Her kan du møde en flok vilde heste af exmoor-racen...
Flere steder på Langeland plejes naturen af kvæg og heste der lever under åben himmel hele året. Det betyder, at dyrene primært lever af det de selv finder i naturen og aldrig kommer på stald, men i stedet lever vildt på arealet.
Foto:Jonas Legarth
Undersøgelser viser, at exmoor ponyen er den race, der genetisk ligger tættest på de oprindelige vildheste i Danmark. En exmoor pony er ca. 130 cm høj, med en bred krop og muskuløse sorte ben.
Foto:John Rasmussen
Pelsen er brunlig og vinterpelsen består både af uldhår og dækhår. Faktisk er vinterpelsen så tyk, at der kan ligge sne på ponyens ryg uden at det smelter.
Med vildgræsning skabes et grundlag for vild natur med stor biodiversitet som bringer processer og dynamikker tilbage i naturen. Dyrene bidrager til udviklingen af et landskab med græsland, kær, vådområder, lysåbne skove og krat.
I Danmark er der fundet knogler fra vilde heste, som er op til 11.500 år gamle, dengang var hestene et attraktivt bytte for jægere. Vildhestene regnes egentlig for steppedyr, men i Danmark har de også levet i den danske urskov. Det menes, at de sidste af Europas vilde heste forsvandt omkring 1870.
Færdes du på øen ved solopgang og solnedgang, skal du næsten være uheldig ikke at se dådyr eller rådyr. Flere arealer afgræsses af imponerende højlandskvæg. Her er et fugleliv udover det sædvanlige og så har vi en bestand af de sjældne sorte egern.