Dobbeltjættestue Tvede Skov
En af Danmarks 29 relativt sjældne dobbeltjættestuer opført i bondestenalderen
Jættestuen her i Tvede Skov er en dobbeltjættestue, som er relativt sjældne. Allerede i 1877 blev jættestuen i Tvede Skov undersøgt første gang. Udgraveren, Henry Petersen fra Nationalmuseet, fandt adskillige genstande af keramik og flint. Disse blev, stik imod hvad man ville gøre i dag, udleveret til Tranekær gods.
Dobbeltjættestuen blev undersøgt, og restaureret igen i 1978 og 1995. ved udgravningerne fandt man keramik, som kan bestemme brugsperioden af jættestuen i Tvede Skov til at være mere end 1000 år!
Storstensgravene fra bondestenalderen var arkitektonisk avancerede bygningsværker. I Danmark varede bondestenalderen fra omkring 3900 - 1700 f.v.t., hvor bronzealderen begyndte.
Avancerede byggeteknikker
At opføre en storstensgrav krævede viden, opbygget gennem generationer. Det er også derfor, at der stadig findes intakte, uåbnede storstensgrave den dag i dag. Imellem gravenes vægge, de store bæresten, er mellemrummene opfyldt af flade sandsten og imellem disse er der tætnet enten med ler, en kridtholdig masse eller med flager af birkebark. Ydersiden af kammeret er ofte påført ler og lag af knust flint og er derved helt tæt og har på den måde kunnet forblive tørt i tusindvis af år – hvor mange af nutidens bygninger vil man kunne sige det samme om?
Vandreture fra Tvede Skov
5,6 km rød gåtur følger Øhavsstien over markerne nordpå mod Tranekær. Ved Botofte Mose er en smukt plads velegnet til et hvil.
7,4 km blå gåtur følger Øhavsstien sydpå langs kysten til Stengade Skanse og samme vej retur. Til Oehlenschlaegers bøg er 1 km ekstra.
1,8 km grøn gåtur tager dig rundt i skoven med udsigt til havet.
Bemærk: Kun Øhavsstien er afmærket
Flere Skjulte Fortællinger
Gå på opdagelse i flere skjulte fortællinger fra Langeland på www.langeland.dk/fortid.
Projektet Langelands Skjulte Fortællinger er støttet af Friluftsrådet og udarbejdet af VisitLangeland og Langelands Museum.