©  Foto:

Fodslette Kirke

Fodslette kirke er centrum for det mindste sogn på Langeland. 

Historie

Omkring 1250 blev kirken oprindelig opført af kampesten og tegl, mens bygningen blev udvidet hen over de næste par hundrede år. De øvre dele af tårnet blev fuldført i 1649, men under svenskekrigene blev store dele af kirken sprængt i luften, da svenske ryttere plyndrede den, og satte ild til det krudtlager, som fandtes på loftet.
Kirken blev dog genopbygget efter krigene og fik endda en restaurering i 1820.
Der har muligvis været en slags gravkammer under kirken etableret af Melchior Hvas, som var en af herremændene på det nærliggende Hjortholm Gods. Hans initialer var på en forsvunden skriftestol. Efter sigende ernærede Melchior Hvas sig ved sørøveri, og kunne hverken læse eller skrive.

Altertavlen

Altertavlen er kirkens juvel. Et smukt billedskærerarbejde udført af Claus Berg i 1520, som oprindeligt havde motiv af Jomfru Maria. Hun er siden forsvundet og erstattet af en kopi af Thorvaldsens Kristus. Dog har kirken fået en ny kopi af en Madonna-figur til midterskabets rosenkrans i 1995. Den er skåret i eg på de gamle teknikker, og når man ser den nu ligner det at den altid har været der. I våbenhuset ligger en mappe som illustrerer processen med at udskære figuren. 

 

Kilde: 
Kirkerne på Langeland, Langelands museum