
Traditionelle hveder til St. Bededag
Liste over hvor du kan købe hveder på Langeland. Og historien om bagværket
- Stæhrs Bageri
Bygaden 71, Tullebølle - Hedos Bageri
Kaptajn Kaasvej 7, Lohals - Pastry By Holst & Riess
Hovedgaden 15, Humble
Hvedernes historie
Hveder er et traditionelt, sødt og luftigt dansk bagværk, der er elsket af danskere i alle aldre.
Hvederne er typisk forbundet aftenen før Store Bededag, hvor de nydes varme med smør.
Hvedernes historie går tilbage til middelalderen, hvor de blev brugt som offerbrød i kirken.
I midten af 1800-tallet var hvedebrød en særligt fin spise, som var forbeholdt festdage og specielle lejligheder.
Store Bededag var en dag, hvor man ikke måtte arbejde før gudstjenesterne var overstået. Det gjaldt naturligvis også for bageren, der derfor måtte bage hvedeknopper aftenen før.
Hvedeknopperne kunne købes aftenen før Store Bededag, og varmes og spises næste dag. Med tiden blev det almindeligt at spise de friskbagte hveder samme aften, som de var blevet købt.