Oehlenschlaegers bøg
”Der er et yndigt land, det står med brede bøge, nær salten øster strand…”. Disse kendte ord og resten af nationalmelodien, skulle Adam Oehlenschlaeger efter sigende have skrevet under det mægtige bøgetræ i Stengade Skov øst for Tranekær.
Oehlenschlaegers bøg
Hvorvidt det er sandt vides ikke, men vi ved at Adam Oehlenschlaeger, der er digteren bag ”der er et yndigt land” har været på Langeland flere gange, så der er stor sandsynlighed for at han i hvert fald er blevet inspireret til den velkendte melodi på Langeland.
I en episode af “Lyden af Langeland” dykker historiker og museumsinspektør Jeppe Jøhn Hørsholm ned i historien om Adam Oehlenschlaeger og hjælper os med at be- eller afkræfte fortællingen.
Det er dokumenteret at Oehlenschlaeger var på Langeland i sommeren 1804, hvorefter han har udgivet en digtsamling om denne rejse. Digtet til nationalmelodien blev dog først udgivet i 1819 til en fædrelandssang-konkurrence. Men Oehlenschlaeger har flere forbindelser der knytter ham til Langeland. Ørsted brødrene Hans Christian og Anders Sandøe, hvis far var apoteker i Rudkøbing, var nemlig hans huslærer og var også dem der fik Oehlenschlaeger til at læse Jura på Københavns Universitet. Ikke mindst blev hans lillesøster Sofie gift med A.S. Ørsted.
Find bøgen
Du finder Oehlenschlaegers Bøg helt nede ved vandet i Stengade Skov. Bøgen står i den ”lysning” de gamle skovarbejdere kaldte fæstpladsi. Området er velegnet til et lille hvil, hvor man kan nyde udsigten over havet, i skyggen af det store bøgetræ. Desuden er det muligt at fortsætte nord på, enten langs standen, hvor man kan nå frem til Stengade Skanse, der byder på flere historiske fortællinger.
Fakta om Adam Gottlob Oehlenschlaeger
Født i 1779, opvokset på Frederiksberg slot, da hans far var forvalter af slottet.
Anses som en af de store kunstnere fra den danske guldalder, en periode hvor det danske kulturliv blomsteder – musik, litteratur, kunst, forskning.
Aktiviteter Bøgen
- En anden skrøne om bøgetræet er, at man skal være mindst fem personer for at kunne omfavne det helt.
Kan I be- eller afkræfte den myte? - I kan også bruge den første øvelse til at beregne hvor gammelt træet er?
Bemærk: et træ vokser i gennemsnit 2,5 cm i omfang pr. år.
– menneskers ”vingefang” er ofte få centimer kortere end deres højde.
Så kan I beregne, om træet har stået her, da Oehlenschlæger var på Langeland i 1804. - Hvem gætter træets højde?
En person står ved siden af træet og en anden går 30 meter væk, for med sine fingre at måle personen ved siden af træet og tælle hvor mange gange denne person skal stå oven på sig selv for at nå toppen.
Gang personens højde med det antal gange personen skal stå ovenpå sig selv for at nå toppen.