Stengade Skanse
Det seks-siders forsvarsanlæg Stengade Skanse stammer fra Englænderkrigene (1807‑14) og måler cirka 50 x 35 m. Forsvarsanlægget er omkredset af en ringvold og en 5 meter bred tørgrav.
Under Englandskrigene udkæmpede Danmark og England flere slag både til lands og til vands. Langelands forsvar blev organiseret fra Tranekær af Frederiks Ahlefeldt-Laurvig i form af en landeværnsbataljon af indkaldte langelændere.
Englænderkrigene
Efter englændernes bombardement af København i 1807 mistede Danmark hele sin flåde og kunne derfor ikke længere forholde sig neutral til krigene i Europa. Danmark valgte side med Frankrig og Napoleon.
For at sikre Danmark mod engelsk landgang, blev en hel række skanser opført langs kysterne og i 1808 sendte Napoleon 13.000 spanske soldater til Danmark for senere at skulle invadere Sverige.
I forsommeren 1808 ville Napoleon indsætte sin bror som konge af Spanien og spanierne i Danmark besluttede at rejse hjem og kæmpe for fædrelandet. I al hemmelighed aftales det at den engelske flåde som lå i Storebælt skulle fragte spanierne hjem fra Stengade Strand. Over 9.000 spanske soldater fra hele landet samledes derfor på Langeland og Napoleons plan om at indtage Sverige måtte opgives.
De spanske hjælpetropper på Langeland
Fra februar til august 1808 var 1.200 af Napoleons spanske soldater udstationeret på Langeland. De uniforms-klædte mørklødede soldaters ophold på øen blev måske i særlig grad bemærket af de kvindelige øboere.
Det siges at efter de spanske soldater rejste hjem, fik flere af øens kvinder travlt med at blive gift. Selv i dag findes der mange som mener, at de bærer tydelige spor af spanske gener med deres brune øjne og mørke hår.
De spanske soldater var oprørske og ønskede at overgive sig til englænderne. Situationen var alvorlig, men Frede-rik Ahlefeldt klarede med personligt mod og diplomatisk sans problemerne uden blodsudgydelser.
Mysteriet om den spanske sabel
I 1933 fik Langelands Museum indleveret en sabel, som skulle være brugt til at slå en spansk soldat ihjel. Spanieren havde angiveligt forelsket sig i en ung pige fra Botofte, men pigens forlovede slog soldaten ihjel med spanierens egen sabel. Museet kunne ved nærmere undersøgelse konstatere at sablen er dansk og først produceret omkring 1860, altså mere end 50 år efter spanierne boede på skansen.
I 2007 blev endnu en sabel (billedet) indleveret og sendt til undersøgelse i Spanien. Våbenkyndige konkluderede at sab-len var brugt i 1808 af lige præcis det regiment fra Catalonien som gjorde ophold på Langeland. Om sablen har været anvendt til at myrde en ulykkeligt forelsket spansk soldat, står fortsat hen i det uvisse.
Gåtur til Stengade Skanse
Fra parkeringspladsen for enden af Stengade Skovvej er ca. 1 km til Stengade Skanse. Følg stien mod vandet og drej til venstre af Øhavsstien.
I Stengade Skov finder du også Oehlenschlaegers bøg og småhøje fra bronzealderens slutning eller jernalderens begyndelse. Og en tur ned til stranden med de smukke bøgetræer kan varmt anbefales.
Flere Skjulte Fortællinger
Gå på opdagelse i flere skjulte fortællinger fra Langeland på www.langeland.dk/fortid.
Projektet Langelands Skjulte Fortællinger er støttet af Friluftsrådet og udarbejdet af VisitLangeland og Langelands Museum.