©  Foto:

Traditionelle hveder til St. Bededag

Liste over hvor du kan købe hveder på Langeland. Og historien om bagværket

Det vigtigste først; her er listen over steder der fortsat sælger hveder til din St. Bededagsferie på Langeland:

Hvedernes historie

Hveder er et traditionelt, sødt og luftigt dansk bagværk, der er elsket af danskere i alle aldre.
Hvederne er typisk forbundet aftenen før Store Bededag, hvor de nydes varme med smør.

Hvedernes historie går tilbage til middelalderen, hvor de blev brugt som offerbrød i kirken.
I midten af 1800-tallet var hvedebrød en særligt fin spise, som var forbeholdt festdage og specielle lejligheder.

Store Bededag var en dag, hvor man ikke måtte arbejde før gudstjenesterne var overstået. Det gjaldt naturligvis også for bageren, der derfor måtte bage hvedeknopper aftenen før.

Hvedeknopperne kunne købes aftenen før Store Bededag, og varmes og spises næste dag. Med tiden blev det almindeligt at spise de friskbagte hveder samme aften, som de var blevet købt.

De var oprindeligt lavet af en simpel dej af mel, vand og gær, men med tiden er opskriften blevet mere raffineret. I dag findes der mange forskellige opskrifter på hveder, men de fleste indeholder ingredienser som mel, mælk, æg, sukker, smør og gær.