©  Foto:

Hulbjerg Jættestue

Langelands fineste jættestue vidner om stenalderens liv, gravskikke og tidlige kirurgiske metoder.

Langelands bedst bevarede jættestue er 5000 år gammel og ligger i en rund høj med randsten og tørmurstætninger. Den blev brugt til begravelser og ritualer. Omkring 1850 fandtes mindst seks lignende gravhøje i området ved Hulbjerg.

Jættestuen

På højens østside findes gangåbningen mellem to randsten. Den 5 meter lange gang har to dørindfatninger med karm- og tærskelsten. Yderst ligger en stor flad sten, der muligvis fungerede som dør.

Kammeret er firkantet, 6,5 x 2 meter, med 13 bæresten og velbevaret tørmur. Tre af fem oprindelige dæksten er bevaret, mens resten er overdækket med granitbjælker. Gulvet er flisebelagt. I sydenden er et lille rum afgrænset med kantfliser, hvis funktion er ukendt.

Begravelser gennem mere end 1.000 år

Over 2.000 menneskeknogler er fundet i jættestuen fra mindst 36 voksne og 17 børn. Ved hjælp af Kulstof 14-dateringer kan det konstateres at de ældste knogler er 5.000 år gamle og de yngste fra bronzealderens begyndelse omkring 1700 f.v.t. 

Knoglerne lå spredt og delvist sorteret, da ældre begravelser blev ryddet til side for nye. Undersøgelse af knogler fra jættestuen har vist, at mændene gennemsnitlig har været 172 cm høje, kvinderne 157 cm.

I gravgangen og kammerets sydlige ende er fundet lerkar, våben, pilespidser, flintredskaber og ravperler.

Det trepanerede kranie fra jættestuen

Et af kranierne har et trepanationshul i venstre side af panden, en operation, hvor en del af kranievæggen fjernes. Omkring 10 trepanerede kranier fra bondestenalderen er kendt i Danmark, primært fra mænd med sår i venstre pande, muligvis fra kamp. Hulbjerg-mandens hul har helede kanter, hvilket viser, at han overlevede operationen.

Danmarks ældste tandboring

I kraniet fra en 35-50-årig mand er flere tænder bevaret, herunder en kindtand med et 4 mm bredt og 6 mm dybt hul, lavet med et flintspids-drilbor. Moderne scanninger viser de karakteristiske ridser fra et roterende bor. Patienten led af alvorlig karies og kronisk betændelse, og indgrebet skulle lindre smerten. Forsøg har vist, at en tilsvarende boring kunne udføres på fem et halvt minut.

Selvom vi ikke ved, om indgrebet gjorde patienten smertefri, viser tandsten på hullets overflade, at han overlevede en tid efter operationen. Fundet i Hulbjerg Jættestuen er Danmarks ældste tandboring og det eneste kendte fra oldtiden.

UNESCO Global Geopark Det Sydfynske Øhav

Hulbjerg Jættestue er udpeget som et fortidsminde med særlig kulturarv i Geopark Det Sydfynske Øhav.
Du kan læse mere om UNESCO Global Geoparken på geoparkoehavet.dk

 

Flere Skjulte Fortællinger

Gå på opdagelse i flere skjulte fortællinger fra Langeland på www.langeland.dk/fortid.
Projektet Langelands Skjulte Fortællinger er støttet af Friluftsrådet og udarbejdet af VisitLangeland og Langelands Museum.