Kamilla Herskind - Billedkunst på kunstnernes Ø Langeland

Kamilla Herskind: Billeder af det indre liv

Foto: Maria Fonfara

Kamilla Herskind vil skabe noget smukt, før hun dør. Det er hendes bidrag til at gøre verden til et bedre sted.

Hun står op kl. 05.30 hver morgen, spiser morgenmad og går tur med sin mand og deres hund Basse. Herefter går hun i atelieret, hvor hun altid er i gang med mange lærreder på én gang. Hun maler i serier og det ene maleri inspirerer hende ofte til det næste. Hvert maleri er sit eget og forskelligt fra de andre, men alle malerierne taler sammen og de taler til Kamilla Herskind.

Hun arbejder ikke efter en fast skabelon, men lader processen have sit eget liv og er åben overfor, hvor maleriet fører hendes pensel hen. Rejsen kan tage flere måneder og er især lang, når Kamilla Herskind skal udvikle et nyt udtryk for at opnå en helt særlig stemning.

Hun maler med olie og bygger sine malerier op af mange lag. Nederst ligger en grunding af akrylmaling, ofte i en varm farve som er Kamilla Herskinds foretrukne. Den lyser nemlig lærredet op. Herefter kommer tynde, transparente lag af oliemaling. De forskellige lag giver maleriet liv og dybde ”Det giver en ekstra dimension til maleriet, at noget står stærkere og mere tydeligt frem end andet, både i farverne, men også i selve tykkelsen af maling. Maleriet har både det umiddelbart iøjefaldende, men så kommer alt det, som du først opdager, når du iagttager maleriet i timevis. Alt det, som er sløret, som er ude af fokus, de abstrakte elementer, alt det, som maleriet giver dig muligheder for at gå på opdagelse i. Når vi almindeligvis oplever verden, ser vi jo kun det vi selv sætter fokus på, i maleriet kan vi også gå på opdagelse i alt det, der er sløret, ude af fokus og hengemt i skygge.”

Kamilla Herskind - Billedkunst på kunstnernes Ø Langeland

Foto:Maria Fonfara

Det figurative maleri

Det figurative maleri giver Kamilla Herskind et holdepunkt i det utal af muligheder som kunsten rummer. Den umiddelbare forbindelse til virkeligheden skaber resonans med hendes ønske om at lave kunstværker, som er smukke, sande, nærværende og følsomme - værker som minder beskueren om noget i dem selv, noget de måske havde glemt.

”Det er mit bidrag til at skabe en bedre verden.”

Kamilla Herskind er udpræget æstetiker og kan efter eget udsagn få det fysisk dårligt ved en uskøn farvekombination. Det afspejles  tydeligt i hendes værker, hvor farverne er afstemte og hvert penselstrøg er sat med en sikker hånd.

Farverne og lyset bruger Kamilla Herskind som stemningsmarkører værkerne, som ofte har en undertone af melankoli. De er poetiske og æstetiske fremstillinger af livets lys og mørke. ”Jeg er optaget af stemninger og følelser, det er dem vi husker, dem vi tager med os og dem vi har tilfælles.”

Kamilla Herskind - Billedkunst på kunstnernes Ø Langeland

Foto:Maria Fonfara

Selvportrættet

”Sådan er det at møde et menneske, om det står foran mig, lyslevende, eller det træder frem på papiret. Det bærer en fortælling, en stemning, et liv. Sådan har vi alle vores fortælling, skabt i mødet mellem lys og mørke. Og netop derfor afspejler et godt kunstværk ikke bare et menneske, men hvert eneste menneske du har mødt på din vej og først af alt, genkender du dig selv.”

Kamilla Herskind er ofte hovedperson i sit billedunivers. Hun bruger sig selv, sine oplevelser og erfaringer. Hun maler sig selv for at male beskueren. Derfor er portrætligheden og genkendeligheden heller ikke hendes fokus. Hendes værker afspejler det indre liv.

”Jeg kan gå nådesløst tæt på mig selv. Jeg kan gå så tæt på, at jeg opløser min egen historie og fortælling, men bliver i øjeblikket, stemningen, følelsen, vi ser jo alle sammen vores fortælling indefra og det er nedslag i den fortælling, som jeg kan spejle, når jeg maler mig selv.”

Kamilla Herskind - Billedkunst på kunstnernes Ø Langeland

Foto:Maria Fonfara

Langeland

Kamilla Herskind har altid gået sine egne veje og lader livet føre hende. Det gælder både i forhold til hendes kunstneriske dannelse, hvor hun bevidst har udvalgt nogle få læremestre, som har undervist hende i de færdigheder og den indsigt, som hun selv mente, at hun manglede, og det gælder i forhold til, hvordan og hvorfor hun uden nogen særlig tilknytning til Langeland har atelier i en baggård i Rudkøbing.

”Egentlig blev jeg headhuntet til Langeland, en kvinde havde set mig på TV og forelsket sig i min kunst, og så ringede hun og sagde, at jeg skulle se den tidligere balsal i den bygning hende og hendes mand netop havde købt.”

Kamilla Herskind forelskede sig i de høje vinduer og det smukke lys, der faldt ind i rummene. Herudover var der plads nok i bygningen til, at både hun og hendes mand, Jonas Balsløv, begge kunne udleve deres kunstneriske og håndværksmæssige ambitioner, hende som kunstner og ham som møbelsnedker.

Kamilla Herskind tager gerne imod besøg i sit atelier, for ifølge hende skal:

”… kunsten sanses og opleves, den skal vække samtale og genklang."

Kunstruten

Kunstruten giver dig mulighed for at kombinere de større kunst- og kulturoplevelser med besøg hos enkelte kunstnere og kunsthåndværkere, samtidigt med at du bevæger dig rundt i den smukkeste langelandske natur og forbi kunsten i det offentlige rum.

Anders Sandøe Ørsted
Ikon - kunst

Kunstruten - Nord/Syd

Sundhedsøen
Vandretur

Kunstruten - Rudkøbing

Alfio Bonanno
Vandretur

Kunstruten - Tranekær

Bagenkop Helle Scharling-Todd
Vandretur

Kunstruten - Bagenkop